Tror du at aktier stiger mest i gode tider, og at du derfor skal holde øje med, hvornår det går bedre med aktierne. Så tro om igen.
Faktisk gælder det stik modsatte. Aktierne stiger mest i perioder hvor pessimismen er på sit højeste.Desuden stiger aktierne kun afgørende på ganske få handelsdage ud af de mange års tålmodighed en investering i aktier kræver.
Det viser en gennemgang af mere end 5.000 handelsdage, på både amerikanske aktier og verdens aktier, som investeringsassistent August Jensen har gennemgået for Pengeministeriet. Hans analyser gælder samtlige handelsdage siden 2008, altså før forrige finanskrise.
I dette link kan du se et tv-indslag, hvor vi forklarer, hvorfor aktierne kun stiger på ganske få dage og for det meste, når selv eksperterne venter det mindst.
Du kan naturligvis også læse med nedenfor.
”Analysen viser en tendens til, at det kun er ganske få dage der gør den store forskel for de samlede afkast på aktier. Det samlede afkast afgøres af de dage, hvor aktiemarkedet stiger mest. Det sker faktisk på tidspunkter hvor markedet oplever, ikke bare den største usikkerhed, men også den mest negative stemning,” forklarer August Jensen.
Et af de mest markante tilfælde er den voldsomme finanskrise tilbage i 2008, hvor aktierne på kort tid faldt med omkring 45 pct.Vi husker en på et finansmedie i begyndelsen af 2009 med overskriften:
SÆLG – SÆLG – SÆLG
Over to omgange steg aktierne med over 30 pct. i ugerne lige efter, og har ikke siden været nede i det område.Man kan altså sige at folk ikke blev fattige af at have aktier under den store nedtur, men at dem der mistede modet og solgte ud, led dobbelt tab. De mistede først 45 pct., derefter gik de glip af en stigning på 30 pct. Det bragte dem i en situation, hvor de var mere end 145 pct. efter markedet, når de på et tidspunkt igen solgte aktier.
Tilbage til gennemgangen af de mange data
”Analysen viser, at det egentlige afkast på aktier er baseret på de 20 dage med de største hop i aktiekurserne,” forklarer August Jensen og henviser til grafen nedenfor. Her er de 20 dage med de højeste stigninger sat op over for resten af markedets åbningsdage for såvel verdens aktier, MSCI, som de største amerikanske aktier, SP 500.
Det forunderlige resultat er at MSCI ville udvikle sig negativt uden de bedste 20 dage, mens SP 500 kun ville vokse beskedent og faktisk mindre end obligationer ville give i afkast.
Den samme er foretaget på data udelukkende fra 2020 og frem. Her er tabene ved begge indeks markante, hvorimod indkomsten er næsten uændret.

Og så til pointen!
Grafen nedenfor viser, at de afgørende dage med ekstraordinært afkast ligger tæt op af de dage med de største fald og altså i det hele taget falder sammen med de perioder, hvor markedet er mest usikkert.

Resultatet ligger fuldstændig i forlængelse pointerne i videoen, nemlig at der er en klar tendens til at markedet udvikler sig mest positivt i de perioder hvor de såkaldte aktieeksperter udviser den største bekymring, frygt og skepsis.
Ser vi igen på perioden fra 2020 og frem bliver resultaterne endnu mere tydelige.

”Vores data indikerer at de største stigninger og fald ofte ligger I samme periode. Altså er sandsynligheden for en markant stigning eller fald større I perioder hvor der for nyligt har været store gevinster eller fald,” konkluderer August Jensen.
Det korte af det lange er altså at du kun bliver rig på at eje aktierne på de 20 bedste dage mens alle andre dage kun spiller en mindre rolle for det samlede afkast. Det er altså ikke fifity fifty når du forsøger at time markedet. Det er nærmere en til 100 – oven i købet med risikoen for at psykologien spiller dig et puds, medmindre du adskiller dig 100 pct. fra de såkaldte
aktieeksperters adfærd, jf. flere analyser fra The Conference Board.
Til slut lidt akademisk teknik
Den efficiente markeds hypotese siger, at alt viden omkring en aktie allerede er indeholdt I aktiens pris. Hvis en aktie lige er faldet, og man ønsker at sælge den, skal man huske at der står en på den anden side, som er villig til at købe aktien. Og kan du være sikker på at du ved mere end ham eller hende?,” spørger August Jensen.
Analyserne viser, at de største udsving kom I forbindelse med Corona nedlukningen og derefter i forbindelse med invasionen af Ukraine. I perioder med store politiske og økonomiske udsving, har tilliden til markedet en tendens til at falde. Derfor vil mange forsøge at skille sig af med risikable aktiver. Men mens nogle sælger af panik, vil andre se en mulighed for at få et værdipapir til en pris langt under deres anslåede værdi. Så hvem er vinderen her? Dem som sælger så snart en dårlig nyhed kommer, eller dem som I samme situation er villige til at købe aktien? Det er ikke til at sige. Figurerne viser, at der ikke er en statistisk signifikant sammenhæng mellem et fald, og en fremtidig stigning, eller et fremtidigt fald.
I Pengeministeriet mener vi, at den bedste strategi er helt at undgå at spekulere i ydertilfældene. Det er uendeligt få spådomme som ender med at være rigtige. Vi tror ikke på, at det er muligt at forudsige aktiemarkedet. Vi tror på, at det høje og stabile afkast kommer ved at sprede vores investeringer ud fra hvordan de bevæger sig over for hinanden. Det giver et langsigtet stabilt og højt afkast til lavere omkostninger.